U bent hier

U bent hier

Secundair Onderwijs Dominiek Savio presenteert afgewerkte roei- en zeilboot

Dominiek Savio presenteert bootOp 28 april presenteerde het Secundair Onderwijs Dominiek Savio een 6 meter lange roei- en zeilboot op haar domein in Gits. De pers was aanwezig, waaronder De Weekbode en Het Laatste Nieuws.

Tijdens de sportdag op 24 mei wordt de 'Vlaamse Scheldeschouw' te water gelaten in de vijver van het Provinciaal Domein “De Gavers”.

Onder leiding van leerkracht Chris Lievrouw werkten de leerlingen van OV2 in Dominiek Savio gedurende een jaar nauwgezet aan deze boot. Toen de boot werd geleverd, was hij al gelast en deels beschilderd. De leerlingen van OV2 stonden in voor het schuren en schilderen van de boot. Ook verzorgden ze de houtbewerking van de masten, roeiriemen, de bodem enz. De afdeling deed daarmee pionierswerk.

De presentatie en tewaterlating is het begin van het project nautische vorming in het Vlaams Gewest. Hierbij gaan technische scholen aan de slag met een bouwpakket om zelf Vlaamse Scheldeschouwen in elkaar te steken.

Het uiteindelijke doel van dit project is om gans het middelbaar onderwijs de kans te geven op vaar-initiaties met deze boten op onze waterwegen. Ook voor de leerlingen die meewerken aan de constructie van de boten is het een unieke ervaring.

Dit alles is gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen en werd mogelijk gemaakt door de vzw VAREN voor ALLEN uit Mechelen. Dit laatste gebeurde met medewerking van de Nederlandse Waterscouts, die met hun 10.000 leden zo’n 1.700 Lelievletten in gebruik hebben. 

Foto met dank aan: Joost Decorte

Hier zijn nog enkele foto's van de tewaterlating van de boot in De Gavers in Harelbeke:

De tewaterlating in De Gavers

De tewaterlating in De Gavers