U bent hier
U bent hier
Leerlingen Dominiek Savio en Sint-Idesbald tonen artistiek groepswerk in ARhus
Meer dan 70 mensen waren aanwezig op de vernissage van het artistiek groepsproject Ieder woord heeft zijn verhaal in ARhus, Roeselare. De opening op 27 april was de apotheose van een hele mooie samenwerking tussen de secundaire school van Dominiek Savio (Gits) en die van Sint-Idesbald (Roeselare). De leerlingen konden hun kunstwerk voorstellen aan familie, vrienden, sympathisanten en leden van het stadsbestuur van Roeselare.
Het artistiek project werd gesubsidieerd door Elk Telt – Subsidies welzijnsbeleid | Stad Roeselare. Deze subsidie biedt ondersteuning aan sociale projecten die gelijke kansen bevorderen in Roeselare, op vlak van opvoeding, onderwijs, werken, wonen, vrije tijd en sociale relaties, gezondheid en inkomen. Niet alleen het eindresultaat is prachtig, ook het creatieproces. Het kunstwerk kwam tot stand door een samenwerking tussen verschillende partijen: ARhus, Sint-Idesbald en Dominiek Savio. De groep kreeg ondersteuning van woordkunstenaar Barbara Rottiers en textielkunstenaar Klaas Rommelaere.
Noa en Jaan, twee leerlingen van Dominiek Savio, aan het woord:
"Zoals u ziet, zijn we een bonte groep mensen, met elk hun eigen verhaal. Om uiting te geven aan deze verhalen gingen we samen met woordkunstenares Barbara Rottiers op zoek naar de ware betekenis achter de zin: ‘Ieder woord heeft zijn verhaal.’ Wat volgde waren een reeks workshops, waarin we werden uitgedaagd, geïnspireerd en geconfronteerd. Wat is nu eigenlijk een vooroordeel? Waarom begrijpen mensen elkaar nog zo vaak verkeerd? En waar halen we dat foute beeld van anderen toch vandaan? We zochten het uit …en vonden hierin niet alleen onszelf, maar ook de anderen. Uit deze workshops kwamen de zinnen die u vandaag in ons kunstwerk terugvindt. Met de hulp van kunstenaar Klaas Rommelaere borduurden we deze zinnen op de stukken stof. En het resultaat van al die uren werk? Dat ziet u vandaag! Al snel kwamen we tot de conclusie dat er veel stereotypen zijn, dat zie je bv. terug in de woorden die ze gebruiken om ons te beschrijven: Mindervalide… letterlijk vertaald → less value…kunnen we de dingen niet wat positiever verwoorden? We zijn anders, maar hoe anders? We zijn VIP’s en hopen dat u ons na vanavond ook ‘Very Interesting People’ vindt. Mindervaliden, vechters, ‘speciale mensen.’ Voor de één zijn het maar woorden,.. snel te gebruiken, … wegwerpbaar. Voor de ander zijn het hele verhalen, als een koffer vol herinneringen, die overal meegaat. We breien de betekenis aan woorden, maken ze aan ons vast met een onzichtbare naald en draad. Bij dit kunstwerk nodigen we u uit. om met ons mee te gaan. Loop rond, laat je verwonderen, ontwar de vooroordelen en maak plaats voor nieuwe betekenissen uit elke hoek. Iedereen heeft een verhaal. … De vraag is: Wie is er bereid om ernaar te luisteren?"