U bent hier

U bent hier

Gedreven

Met de term 'nieuws' verwacht je een update, dat je iets nieuws te horen krijgt uit onze werking ... Nieuws zien wij echter ruimer: iets is van nieuwswaarde als wij aan-voelen dat hetgeen iemand beleefde van belang was voor die persoon en/of omgekeerd dat die persoon van belang was voor anderen. We pikken er een verhaal uit ... een verhaal van gedrevenheid!

Maturiteitsproef@gevangeniswereld

Sofie exploreerde in het kader van haar maturiteitsproef in Plan-T, de gevangeniswereld. Hierbij aansluitend zette zij twee acties op touw. De naam Sofie is een pseudoniem. In wat volgt reflecteert zij over volgende elementen: oordelen, leven met een stigma.
Het werd duidelijk dat waar Sofie bepaalde competenties kon inzetten, ze deze op een heel specifieke manier, kon versterken. Doorheen het proces leerde zij ook zichzelf beter kennen en het werd evengoed duidelijk dat zij bepaalde van haar competenties nog zal kunnen inzetten in toekomstige engagementen.

Sofie

“De eerste avond zal ik nooit vergeten. Ik was echt aangedaan van hoe groot het verschil is tussen een leven binnen en buiten. Het werd me duidelijk dat dit veel ingrijpender is dan ik op voorhand had gedacht. Als bezoeker merkte ik onmiddellijk hoe sterk de controle is: je moet alles wat je bij hebt, achterlaten in een kluisje. Vervolgens moet je door een scanner (zelfs beugelbh’s doen de scanner al reageren).

Eenmaal binnen had ik echt een raar gevoel, zo van “Hè, wat is dit hier?, dit klopt zo niet”. Het drong tot mij door dat je vrijheid écht wordt afgepakt en dit houdt veel meer in dan wat je zou vermoeden. Het is ook een belangrijk stuk van je identiteit die je moet afgeven. Dit zit hem dan vaak in kleine dingen. Denk aan de eerste lockdown, terwijl dit nog niet kan tippen aan hoe het in de gevangenis is. Je moet alles – doorgaans op voorhand - vragen, zelfs de zotste dingen zoals naar de douche gaan."

Leerkracht

“Sofie is iemand die heel open staat om een ander perspectief in te nemen en dingen in vraag te stellen. Zo was zij vooral thuis in de thematiek van armoede en was het gevangeniswezen iets totaal onbekend. Het enthousiasme was er niet onmiddellijk, maar door het toch een kans te geven, slaagde ze er in om meer affiniteit met deze doelgroep te krijgen.”

Sofie

“Heel veel mensen zouden denken dat gedetineerden echt 'een soort' mens zijn, die uit een bepaalde klasse komen, een bepaald uiterlijk heeft … maar dit is helemaal niet zo. Iedereen is anders en dit is daar ook zo. Elk voor zich, zijn dit individuele mensen met hun parcours en verhalen. Men zei niet waarvoor ze precies in de gevangenis zaten, maar dit hoefde ook niet. Er was iemand van wie ik haar straf kende (achteraf), maar ik zag gewoon die vrouw. Wat de maatschappij voorspiegelt, bepaalt ook je eigen denken en dat is spijtig.”

“We zijn ook zo opgevoed. Er zijn heel veel factoren die ons maken tot wie we zijn. Eigenlijk zou iedereen daar kunnen terecht komen.”

Actie 1: kleding inzamelen

 “In de gevangenis hadden sommigen hun eigen kleren en andere niet. Ik dacht “dit klopt toch niet dat je enkel je eigen kleren kan dragen als je een netwerk hebt dat op bezoek komt”. Van hieruit kwam ik op het idee van deze actie. Ik vind het belangrijk dat mensen toch nog een beetje dicht bij zichzelf kunnen blijven.”

Actie 2: kerstkaartje maken en versturen

“Het was echt moeilijk om een goede tekst te schrijven. Ik kwam ook wel mezelf tegen hier. Het leven daar is echt bikkelhard en de gebruikelijke kerstwensen kunnen net heel veel pijn doen.”


 “Iedereen maakt fouten, we zouden meer kansen moet geven aan elkaar als mens.”