_ Dominiek Savio verwelkomt meer dan 1000 bezoekers tijdens Dag van de Zorg

U bent hier

U bent hier

Dominiek Savio verwelkomt meer dan 1000 bezoekers tijdens Dag van de Zorg

Op zondag 19 maart 2023 nam Dominiek Savio voor de eerste maal deel aan Dag van de Zorg. Thema van deze zorgdag: 'Werken in zorg en welzijn'. De rode draad van onze deelname was dan ook onze jaarcampagne 'Jobs met een hart'. Wij hopen dat we aan de bezoekers getoond hebben hoe divers en vooral hoe warm onze organisatie is. En wie weet mogen we binnenkort nieuwe collega's, vrijwilligers, cliënten of leerlingen verwelkomen.   
Een knal van een start

Dominiek Savio was gekozen als startpunt van de VIP-route van Dag van de Zorg. We hadden de eer om een delegatie met Minister Crevits, de Zorgambassadeur, partners en zorgVIP’s te ontvangen. Zij gaven het officiële startschot van de opendeurdag en brachten een bezoek aan onze gloednieuwe Lysterbesse. 

De minister had ook nieuws voor de zorgsector. Vanaf 1 april kunnen alle Vlaamse voorzieningen een aanvraag doen om financiële ondersteuning te krijgen wanneer ze bijvoorbeeld een zij- instromer helpen om aan de slag te kunnen in de zorgsector. “In zijn totaliteit trekken we 23 miljoen euro uit om die jobcoaching in goede banen te leiden, zodat meer mensen de weg naar de zorgsector vinden. Nu valt het begeleiden van nieuwe werkkrachten vaak ten laste van huidige werknemers en dat willen we op die manier aanpakken”, aldus minister Crevits.


Divers en uitgebreid parcours

Eens de persconferentie voorbij, kon de opendeurdag écht van start gaan. De ene bezoeker ging zelf op pad met het programmaboekje en het grondplan. De andere sloot aan bij één van de talrijke gidsen. Het parcours bracht je langs ongeziene plekjes en bood je een blik achter de schermen. Het aanbod van Dominiek Savio is zo uitgebreid, dat we uiteraard maar een stuk konden tonen.

De wegmarkering bracht de mensen o.a. door het schoolgebouw van Talentier (Secundair), langs infostandjes over ons aanbod, onze vrijwilligersdienst en ons bezoekerscentrum. Een stop in de gloednieuwe Lysterbesse kon niet ontbreken, evenals een passage doorheen de werf van ons project Withuys. Op het kasteeldomein vond men het infobusje van 't Spoor en ook een demo-stand van Bikes4all, de uitleendienst voor aangepaste fietsen. Trekpleisters op het domein waren de beleefwinkel hARTwerk en de ateliers voor industriële activiteiten van onze dagbesteding voor volwassenen.


Leuke demonstraties

Op geregelde tijdstippen verwenden we de bezoeker met een demonstratie. 's Morgens ontmoette je leerlingen en cliënten op hun paard tijdens de hippotherapie. Onze collega van Onderzoek & Innovatie leerde je bij over vertaaltechnologie en ondersteuning via augmented reality. Enkele jongeren gaven het beste van zichzelf tijdens een sessie rolstoeldans.

In de namiddag zag je een demonstratie boccia, een paralympische versie van petanque en kon je binnenkijken in één van de leefgroepen voor volwassenen, het Pomphuys. Wie wou, kon deelnemen aan één van de 'special tours'. Leerlingen Laura en Levi gidsten de bezoekers doorheen Dominiek Savio in hun Adremo en CoMoveIt, speciale elektrische rolstoelen.


Kids & food

Meer dan 150 kinderen namen deel aan de kinderzoektocht. Hun snoetjes werden nog blijer na een bezoekje aan de grimestand. En dankzij drie heerlijke foodtrucks met sweets, snacks & drinks waren ook de mama's en papa's blij. 


Laagdrempelige kennismaking 

Uit een bevraging bleek dat meer dan de helft van de bezoekers niet alleen kwam om te ontspannen, maar in de eerste plaats om bij te leren en écht kennis te maken met Dominiek Savio. Van éénderde van de bezoekers was het hun eerste bezoek aan onze organisatie. We zijn heel blij dat we grote interesse hadden voor de jobontmoetingen en de Wall of jobs, alsook van mensen die eventueel willen beroep doen op ons aanbod. We blikken terug op een geslaagde editie en willen alle medewerkers en bezoekers van harte bedanken!